Betöltés

A csíksomlyói napóra rendszer

1. A javaslatot benyújtó neve : Hargita Megyei Kulturális Központ

2. A javaslatot benyújtó személy vagy a kapcsolattartó személy adatai

Név: Triff Ramona Gabriela

Levelezési cím: Csíkszereda, Temesvári su., 4 sz.

Telefonszám: 0266372044

Email címe: trifframona@yahoo.com

 

II. A NEMZETI ÉRTÉK ADATAI

A nemzeti érték megnevezése: A csíksomlyói napóra rendszer

A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: kulturális örökség

A nemzeti érték fellelhetőségének helye: Csíksomlyó

Értéktár megnevezése, amelybe a nemzeti érték felvételét kezdeményezik: települési, tájegységi, megyei

A csíksomlyói kegytemplomot 1442-1448 között a ferences szerzetesek építették gótikus stílusban. Ehhez egy kétszintes, négyszög alakú belső udvarral rendelkező ferences szerzetes rend kolostort is csatoltak. Ebben évszázadokig katolikus gimnázium, könyvtár, könyvkiadó, nyomda működött. A kolostor belső udvarának falán három napóra van.

A kelet fele néző falon lévő óra amely 1770-ben készült, a délelőtti, a déli napóra amely szintén 1770-ben készült, a dél körüli órákat, a nyugati felőli pedig amely 1779-ben készült, a délutáni időt mutatják. Mind a három napóra egész órás beosztású, római számos, árnyékvető pálcás óra. Mindegyiken egy-egy keresztbe húzott vonal jelöli a tavaszi és őszi nap-éj egyenlőséget. A két szélső napóra a nyári és téli napfordulók nappályájának a napi útját is mutatják. A napórákon megjelenő évszámok a készítés és a felújítás dátumait jelzik. A keleti napóra V-VI-VII-VIII-IX-X beosztású, a déli napóra VII-VIII-IX-X-XI-XII-I-II beosztású, a nyugati napóra pedig I-II-III-IV-V-VI beosztású.

A Somlyó-hegy nyugati lábánál, 1860-1862-ben a somlyói katolikus gimnázium diákjai alakították ki a “Barátok feredeje” medencéjét. 2006-ban számos civil egyesület és alapítvány közös kezdeményezése és munkája lehetővé tette, hogy a borvízforrás és környéke különböző fából és kőből készült alkotással egészült ki. Így, egy 1,5 méteres kőből készült napórával is, amely egy kisebb kőlapon áll. Az óralap amelynek  nincsen számozása, egy 12 szögből álló fával burkolt felület. Erre székely róvásírással van bele írva a 12 apostol neve. Ugyancsak ebben a komplexumban található a Jézus születését szimbolizáló Holdóra, ami tulajdonképp a Nap fényét használja, így gyakorlatilag ez is napóra.